juli 16, 2024
Crypto Nieuws Terra (LUNA) Terra Luna Classic (LUNC)

Celsius Boekhoudkundige En Operationele Controles Waren “Onvoldoende”

De onafhankelijke onderzoeker die was toegewezen aan de faillissementszaak van cryptocurrency-kredietverstrekker Celsius heeft beschuldigingen geuit dat Celsius geen “voldoende” boekhoudkundige en operationele controles heeft uitgevoerd bij de behandeling van klantenfondsen. Deze aantijgingen werden gedaan door de onderzoeker.

De diepgaande analyse

Onderzoeker Shoba Pillay, die van de rechtbank de opdracht kreeg om de ter ziele gegane bitcoinleningsite te onderzoeken, maakte een aantal pessimistische opmerkingen in een voorlopig rapport dat op 19 november werd gepubliceerd.

Het rapport van Pillay onthulde onder meer dat het Custody-programma van Celsius werd gelanceerd “zonder voldoende boekhoudkundige en operationele controles of technische infrastructuur”, waardoor tekorten in Custody-portefeuilles konden worden gefinancierd uit andere holdings van het bedrijf.

Het rapport stelde ook dat “[…] geen moeite werd gedaan om activa die verband hielden met de inhoudingsrekeningen, die werden samengevoegd in de hoofdportefeuilles, te scheiden of afzonderlijk te identificeren.”

De lancering van het Custody-platform van Celsius op 15 april maakte het gemakkelijker om digitaal geld te kopen en te verkopen en het te beveiligen met onderpand. Het werd beschikbaar gesteld toen de veiligheidsautoriteiten in de staat New Jersey eisten dat het bedrijf een apart aanbod deed naast het Earn-product van Celsius, waarmee ook incentives worden verdiend.

Effect op de klanten

Volgens Pillay “hebben klanten nu te maken met twijfel over wiens activa, indien aanwezig, aan hen toebehoorden vanaf de faillissementsaanvraag” vanwege de vermenging van gelden.

Daarnaast verduidelijkt het voorlopige rapport de beweegredenen van het leenplatform om de opnames op 12 juni stop te zetten.

Volgens Pillay kwam alles uiteindelijk tot een climax op 11 juni, toen de Custody-portefeuilles van mensen ontoereikend werden, wat het moment was waarop alles van kwaad tot erger ging. Op 24 juni was dit tekort met 24 procent opgelopen tot in totaal 50,5 miljoen dollar.

In een document dat een week geleden werd ingediend bij de faillissementsrechtbank in de staat New York, onthulde Celsius aan de rechtbank dat haar klanten tot 3 januari 2023 de tijd hadden om claims tegen het bedrijf in te dienen om in aanmerking te komen voor eventuele betalingen.

Volgens een tweet die Celsius op 20 november verstuurde, hoeven klanten die het eens zijn met de datum van hun claims echter geen bewijs van claim te laten zien.

In het midden van het jaar 2021 begon het New Jersey Bureau of Securities een onderzoek naar de vraag of de “Earn”-rekeningen van Celsius al dan niet effecten waren in overeenstemming met de regelgeving voor effecten in de Verenigde Staten. Dit bracht Pillay ertoe aan te kondigen dat het bedrijf inderhaast Custody and Withdrawal services had ontwikkeld.

Het verhaal van Celsius

Celsius, dat in 2017 werd opgericht door Alex Mashinsky en Daniel Leon, begon zijn balans pas bij te houden nadat het in mei 2021 contact had met de autoriteiten, en zelfs daarna vertrouwde het op Google Sheets om dat te doen. Dit is een van de extra boekhoudkundige fouten die in de krant worden genoemd.

Celsius kwam in mei van 2022 in financiële problemen door, grotendeels, de devaluatie van Terra’s native token Luna Classic (LUNC), die voorheen bekend stond als LUNA, evenals de algoritmische stablecoin Terra Classic USD van het netwerk, (USTC), die voorheen bekend stond als TerraUSD (UST).

Celsius kondigde op 20 november aan dat de datum van zijn volgende rechtszitting op 5 december zou vallen. Op dat moment wilde het bedrijf onder meer de onderhandelingen over zijn Custody en Withhold accounts voortzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *