Vandaag staat de extreem grillige prijsactiviteit op de bitcoinmarkt opnieuw in de schijnwerpers. Vanaf 13.45 uur ET is de cryptocurrency markt als geheel de afgelopen 24 uur met iets meer dan 1,5% gestegen.
Toch blijven de meeste beleggers zich richten op Bitcoin (BTC -0,32%), Ethereum (ETH -0,29%) en Cronos (CRO -1,09%), gezien de omvang en het belang van deze grote blockchainprojecten. Deze drie tokens stegen 1,8%, 2,8% en 4,4% in de afgelopen 24 uur vanaf 13.45 uur ET.
Intrigerend is dat de beweging van Bitcoin (de laagste van de drie) volgde op een periode van 85 minuten op maandag waarin geen blokken werden gegenereerd. Deze kwestie lijkt verband te houden met een moeilijkheidswijziging, die in de cryptogemeenschap tot bezorgdheid heeft geleid.
Andere toonaangevende cryptocurrencies, zoals Ethereum en Cronos, hebben hun eigen unieke katalysatoren en tegenwind. Deze week werd onthuld dat XRP zou beginnen met het testen van een zijketen die compatibel is met Ethereum smart contracts. En Cronos heeft geprofiteerd van recente gaming-gerelateerde verbeteringen, waardoor beleggers geïnteresseerd zijn in het groeipotentieel van deze blockchainonderneming.
De mogelijkheid van meer renteverhogingen door de Federal Reserve blijft echter een tegenwind vormen voor alle risicovolle activa. Dit maakt de koersbeweging van deze toonaangevende munten moeilijker te begrijpen.
Momenteel lijken de markten te worden gedomineerd door extreem onlogische redeneringen. Gezien de hoger dan verwachte CPI- en PPI-metingen van vorige week, geloofden de meeste beleggers aanvankelijk dat dit zou leiden tot meer renteverhogingen, wat schadelijk is voor risicovolle activa. Bij het horen van het nieuws werden cryptocurrencies, aandelen en obligaties onmiddellijk verkocht.
Het bullish momentum is de afgelopen dagen echter teruggekeerd omdat sommige beleggers geloven dat verdere renteverhogingen in de nabije toekomst kunnen leiden tot een recessie op middellange termijn. Deze recessie zou ertoe kunnen leiden dat de rente sneller dan verwacht wordt verlaagd.
Deze tweede-afgeleide houding lijkt vandaag opnieuw in het spel te zijn, met het merendeel van de kortetermijntriggers die blijven wijzen op nettoverliezen voor cryptocurrencies.
Aangezien het moeilijk is monetaire beleidskeuzes te voorspellen en de meeste deskundigen er niet in slagen de huidige inflatie te voorspellen, zou men kunnen stellen dat elke vorm van toekomstgerichte prognose waarschijnlijk foutief is. Dit is de aard van voorspellingen.
Niettemin wint de notie dat we op middellange termijn misschien toe zijn aan lagere rentevoeten wanneer de Federal Reserve iets doorbreekt, aan kracht. Voor risicovolle activa zoals cryptocurrencies zou de terugkeer van goedkoop(er) geld naar het systeem de impuls kunnen zijn voor een verdere koersstijging. Het valt nog te bezien wat er in de komende maanden en kwartalen zal blijken, maar het volstaat te zeggen dat beleggers momenteel veel te verwerken hebben.