juni 17, 2024
Crypto Ethereum (ETH) Nieuws

Kan Ripple PayPal Vervangen?

Welk digitaal betalingssysteem zal uiteindelijk heersen? En de komende jaren? Wij onderzoeken beide tijdsspannen.

PayPal (PYPL -0,04%) is een gevestigde leider in de financiële technologie-industrie. Jarenlang heeft zijn digitale betalingsmechanisme de e-commerce industrie aangewakkerd.

Het RippleNet blockchain netwerk werd ontwikkeld om snelle, goedkope en multinationale valutatransfers mogelijk te maken. De digitale munt XRP (XRP -5,24%), soms bekend als Ripple vanwege de nauwe relatie met het betalingssysteem, drijft deze functies aan.

Veel beleggers maken zich zorgen of Ripple op lange termijn een bedreiging vormt voor PayPal vanwege de overlappende use cases. Zal de digitale nieuwkomer PayPal onttronen als de koning van de wereldwijde verwerking van e-commerce betalingen?

Waar PayPal in uitblinkt

De activiteiten van PayPal zijn in alle opzichten enorm. In het onlangs aangekondigde tweede kwartaal van 2022 beheerde het 340 miljard dollar aan betalingsvolume en genereerde het 6,8 miljard dollar aan betalingsvergoedingen. Het betalingsvolume steeg met 13% op valutaneutrale basis op jaarbasis. Momenteel is de meest succesvolle groeimotor de Venmo money transfer app, waarvan het transactievolume meer dan verviervoudigd is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dit betalingsmechanisme maakt gebruik van aanzienlijke schaalvoordelen. Elke tegenstander van deze titaan kan maar beter zijn beste spel meebrengen.

Waar Ripple in uitblinkt

Hoe effectief PayPal ook is, zijn systeem lijkt toch op dat van een conventionele bank. PayPal bezit ongeveer 37 miljard dollar aan klantenrekeningen en vorderingen, waar 40 miljard dollar aan vorderingen en schulden aan consumenten tegenover staat.

Deze grote grootboekbalansen vormen het hart van het PayPal-systeem, waarmee het bedrijf naar behoefte geld kan verschuiven tussen zijn interne grootboeken. Momenteel moet het bedrijf geld verwerken over 200 landen in zijn 200 eindmarkten.

U kunt meer betalen (bijna een verdrievoudiging van de totale kosten) voor een snelle overboeking, of u kunt tot drie dagen wachten en 2% betalen voor overboekingen.

Ripple is onderscheidend. In plaats van een grote hoeveelheid contant geld in meerdere valuta’s op te slaan, houdt RippleNet een wereldwijde reserve van op XRP gebaseerde liquiditeit aan, die gemakkelijk toegankelijk is voor elke uithoek van de wereld. Ripple werkt samen met betalingsbedrijven en instellingen in tientallen landen om de eerste en laatste fasen van de reis van elke betaling te leveren.

Deze transacties worden in enkele seconden afgerond. De minimale transactiekosten van RippleNet zijn 0,00001 XRP, of ongeveer $0,0000046 per transactie.

RippleNet transacties zijn effectief kostenloos en snel. Ter vergelijking: de gemiddelde kosten voor het overmaken van geld van Japan naar de Filippijnen, een populaire transactieroute vanwege het grote aantal Filippino’s van Japanse afkomst, bedragen ongeveer 11%. Zoals eerder vermeld kost een PayPal-transactie 3,75 procent als u haast heeft en anders 2 procent.

Er is geen realistische reden waarom RippleNet het wereldwijde geldtransactiesysteem niet zou verstoren en vervangen door een sneller en goedkoper alternatief. Dat zou schadelijk zijn voor PayPal. Grensoverschrijdende betalingen zijn een belangrijk onderdeel van de activiteiten van PayPal, goed voor 45 miljard dollar aan overgebrachte waarde in het tweede kwartaal.

Is Ripple dan de duidelijke winnaar?

Op het eerste gezicht wel. RippleNet is echter een nieuwkomer en ontbeert het ongeëvenaarde wereldwijde partnernetwerk van PayPal. Bovendien kunnen op Ripple gebaseerde betalingen in sommige regio’s floreren, maar in deze financiële puzzel ontbreekt een belangrijk element.

Sinds de Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten in 2020 een rechtszaak tegen Ripple aanspande, hebben Amerikaanse instellingen en beurzen geweigerd zaken te doen met deze digitale dienst. De juridische machinerie werkt twee jaar later nog steeds.

De rechtbanken kunnen in de eerste helft van 2023 uitspraak doen, maar dat is een nogal ambitieuze voorspelling. Zelfs dan zouden de toekomstige beroepen op verschillende niveaus de definitieve hamerslag nog jaren kunnen uitstellen. En totdat dit probleem is opgelost, is de XRP cryptocurrency niet bruikbaar of waardevol voor Amerikaanse beleggers.

Het is moeilijk.

Ripple zou op termijn een belangrijke bedreiging kunnen vormen voor de wereldwijde activiteiten van PayPal. Maar de overwinning kan niet compleet zijn zonder de medewerking van de grootste economie ter wereld. Dat zal waarschijnlijk niet snel gebeuren.

Toch aarzel ik om PayPal op de lange termijn als duidelijke winnaar aan te wijzen.

PayPal is namelijk bekend met blockchainnetwerken en cryptocurrencies. Als en wanneer de zaak van Ripple met de SEC is opgelost, verwacht ik dat gebruikers XRP-tokens kunnen kopen, verkopen en versturen via PayPal en Venmo.

Maar er is meer! PayPal zou uiteindelijk RippleNet-transacties kunnen opnemen in zijn betalingssystemen. Dit zou een zeer efficiënt alternatief zijn voor de huidige bankachtige structuur. Ik denk dat we hier twee potentiële maatjes vergelijken.

Snel en geduldig zal Ripple’s dag komen.

In het licht van het voorgaande is PayPal de duidelijke overwinnaar voor de nabije toekomst. Als Ripple ooit de digitale betaalmonarch onttroont, kan de opmars naar de troon nog jaren duren. U hebt dus ruim de tijd om uw investeringen tussen deze tickers over te dragen.

Ja, ik denk dat Ripple uiteindelijk het nieuwe PayPal kan worden. Het enige wat we nog moeten doen is wachten op de definitieve beroepen in de SEC-kwestie, wat jaren kan duren. Op korte termijn domineert PayPal de markt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *