Crypto Berichten - Cryptocurrency Nieuws, Recensies en Gidsen Blog Crypto SoFi Wordt Een Licht Regelgevend ProbleemSoFi
Crypto Nieuws Regulering

SoFi Wordt Een Licht Regelgevend ProbleemSoFi

Sommige wetgevers maken zich steeds meer zorgen over de crypto-activiteiten van SoFi.

Financieel dienstverleningsbedrijf en digitale bank SoFi Technologies (SOFI -1,29%) ging in juni 2021 met veel rugdekking en veel fanfare naar de beurs.

Zowel haar fintech supersoftware als haar CEO Anthony Noto werden bejubeld, en beleggers haastten zich naar het aandeel.

In zijn inspanningen om zijn merk te vestigen voerde het bedrijf enorme marketingcampagnes op TikTok en verwierf het de naamgevingsrechten van het voetbalstadion van de Los Angeles Rams.

Maar nu we het einde van 2022 bereiken, staat SoFi onder vuur van leden in het Congres over zijn crypto-activiteiten en zag het het federale moratorium op studieleningen verlengd worden, wat zeker gevolgen zou hebben voor zijn bedrijf.

Bovendien hanteert het een onconventionele benadering van de regelgeving voor bankkapitaal. Dit alles veroorzaakte veel onzekerheid voor beleggers. Op dit punt bevindt SoFi zich een beetje in een regelgevingskwestie.

Extra problemen met studieleningen voor SoFi

Toen SoFi enkele jaren geleden oorspronkelijk debuteerde, zat het grotendeels in de markt voor herfinanciering van studentenleningen. Dit was zijn grootste activiteit vóór de pandemie, en het origineerde elk kwartaal tot $ 2 miljard aan studieleningen.

In maart 2020 schortte de federale overheid echter de terugbetalingen van studieleningen op in een poging de financiële lasten te verlichten die door de epidemie waren ontstaan.

Deze stop op terugbetalingen is na bijna drie jaar nog steeds van kracht, en sinds de oprichting heeft SoFi in slechts twee kwartalen meer dan $ 1 miljard aan studieleningen gecreëerd.

Onlangs gaf president Joe Biden aan dat hij het moratorium zou verlengen tot 30 juni of tot het Hooggerechtshof uitspraak doet over zijn plan om voor tientallen miljoenen leners schulden van studieleningen tot $20.000 per lener kwijt te schelden.

Het verbod zou aan het eind van het jaar aflopen, daarom verwacht ik dat de voorspellingen van analisten voor de winstgevendheid en omzet van SoFi in 2023 omlaag gaan.

Uiteindelijk zal het moratorium aflopen, en zelfs als Biden’s plan voor kwijtschelding van studieleningen niet door de rechter wordt verworpen, zullen leners waarschijnlijk proberen hun resterende studieleningschuld te herstructureren.

Dus hoewel ik me niet vreselijk zorgen maak over het moratorium als een kwestie op lange termijn, is het toch opmerkelijk dat het al zo lang van kracht is, en ook enigszins een variabele in termen van wanneer het kan aflopen.

SoFi heeft momenteel problemen met crypto’s

In de nasleep van de ineenstorting van het cryptocurrency handelsplatform FTX hebben leden van de financiële commissie van de Amerikaanse Senaat brieven gestuurd naar SoFi en verschillende bankregulatoren waarin ze hun zorgen uiten over de crypto-activiteiten van SoFi.

SoFi werd eerder dit jaar een bankholding, en de Federal Reserve benadrukte toen dat verschillende van de activiteiten die haar cryptocurrency makelaardij, SoFi Digital Assets, deed, verboden waren voor dergelijke instellingen.

De Federal Reserve gaf SoFi twee jaar de tijd om zich te ontdoen van de divisie die bepaalde crypto-asset-gerelateerde activiteiten onderneemt of anderszins aan de wet te voldoen, met de mogelijkheid om verlenging aan te vragen.

Gedurende deze nalevingstijd droeg de toezichthouder SoFi ook op zijn cryptocurrency-activiteiten niet uit te breiden.

Senatoren merken echter op dat SoFi zijn cryptoproducten heeft uitgebreid door gebruikers in staat te stellen een deel van hun directe stortingen zonder kosten in cryptocurrency te investeren.

SoFi heeft het aantal cryptocurrencies dat het aanbiedt aanzienlijk verhoogd tot meer dan 30, wat meer is dan de meerderheid van de makelaars die geen pure cryptocurrency-beurzen zijn.

Sommige anderen vragen zich af of dit Senaatsonderzoek zou hebben plaatsgevonden als FTX niet was gecrasht. Het is moeilijk te voorspellen, maar autoriteiten en wetgevers zullen crypto zeker veel scherper in de gaten houden dan in het verleden – en terecht.

Ik vind het moeilijk te geloven dat SoFi zijn overeenkomst met de Fed zo flagrant zou schenden, maar de Senate Banking Committee heeft andere zorgen, waaronder hoe SoFi zich per die overeenkomst aan de wet zal houden, hoe de bank bepaalt hoeveel kapitaal ze op haar balans moet aanhouden om digitale activa te ondersteunen, en hoe ze beslist welke cryptocurrencies ze op haar platform aanbiedt.

Dus, hoewel dit onderzoek een reactie kan zijn op de ineenstorting van FTX, kan het nog steeds gevaarlijk gedrag bij SoFi ontdekken.

Behandeling van gereglementeerd kapitaal in twijfel getrokken

Het onderwerp hoe SoFi omgaat met zijn reglementaire kapitaal lijkt de minste aandacht te hebben gekregen, maar toch is het misschien wel het meest cruciale van de drie.

Wanneer banken risico-gewogen activa zoals leningen op hun balans opnemen, moeten ze een bepaald kapitaalniveau in reserve houden voor het geval deze activa tot verliezen leiden. Dit is een operationele kostenpost voor elke bank.

SoFi heeft echter een nieuwe methode ontwikkeld. Het bewaart leningen slechts zes maanden, int de periodieke rentebetalingen voor dat tijdsbestek, en verkoopt de leningen dan aan investeerders.

Omdat het dit doet, hoeft het theoretisch geen verliesreserves voor deze leningen aan te leggen.

Ook heeft SoFi, toen haar studieleningenactiviteiten het moeilijk hadden, haar focus verlegd naar de persoonlijke leenmarkt. Aan het eind van het derde kwartaal had haar balans in totaal $ 6,8 miljard aan persoonlijke leningen.

Ondertussen verschoven de financiële markten waarop SoFi deze leningen verkoopt.

Niet alleen worden de investeerders die ze verwerven geconfronteerd met hogere kapitaaluitgaven om deze leningen te ondersteunen, maar ze maken zich ook meer zorgen over het risico van grotere leningverliezen als zich in 2023 een zware recessie voordoet.

De leningenportefeuille van SoFi bestaat uit klanten met uitstekende kredietratings en jaarlijkse inkomsten.

Deze persoonlijke leningen blijven echter ongedekte consumentenschulden, en er wordt verwacht dat de wanbetalingspercentages van de leningen zullen terugkeren naar het niveau van vóór de crisis.

Hoe langer SoFi wacht om deze leningen te verkopen, hoe waarschijnlijker het is dat de verliezen zich beginnen op te stapelen, waardoor het gedwongen wordt de leningen met verlies te verkopen.

Maar als SoFi al zijn leningen tot de vervaldatum zou gaan aanhouden, zou het honderden miljoenen dollars aan zijn reserves moeten toevoegen, wat een aanzienlijke aanslag op de winst noodzakelijk maakt. Dit kan ook alarmerend zijn voor beleggers.

Moeten beleggers zich zorgen maken over SoFi?

Al deze problemen zijn oplosbaar. Het verbod op terugbetaling van studieleningen door de overheid zal op enig moment aflopen, de crypto-gerelateerde angsten zijn misschien overdreven, en als de omstandigheden op de kapitaalmarkt verbeteren, zal SoFi geen probleem hebben om zijn schulden te dumpen.

Maar de potentiële gevaren stapelen zich op, en ik ben niet erg te spreken over de manier waarop het management de firma op dit moment leidt, met name wat betreft haar strategie voor regelgevend kapitaal en haar keuze om al deze persoonlijke leningen langdurig op te slaan, maar met het doel ze te verkopen.

Bovendien blijven haar uitgaven astronomisch duur. Bovendien is het aandeel niet erg goedkoop, het wordt verkocht tegen 36 maal aangepaste EBITDA.

Ik word steeds minder optimistisch over SoFi. Het kan op de lange termijn nog steeds een winnaar zijn voor beleggers, maar ik denk dat de bank nu al operationele aanpassingen nodig heeft.

Mobiele versie afsluiten