juli 16, 2024
Crypto Nieuws

Wat Een Van ’s Werelds Grootste Banken Gelooft Met Betrekking Tot Cryptocurrency En Het FTX-Debacle

Opnieuw zitten cryptocurrencies in de problemen, maar er is misschien reden tot hoop.

De cryptocurrency markt heeft een opmerkelijke maand en jaar achter de rug. Het meest recente schandaal betreft een van de beste cryptocurrency-beurzen ter wereld.

Net als bij aandelenmakelaars laten deze beurzen beleggers cryptocurrencies kopen, verkopen en zelfs verhandelen met behulp van marge of hefboomwerking. In tegenstelling tot reguliere aandelenmarkten kunnen deze cryptobeurzen echter anoniem opereren.

Populaire cryptocurrency handelssite FTX meldde onlangs dat het failliet is gegaan. De verklaring stuurde schokgolven over de cryptocurrency markt, waardoor de waarden van bijna alle cryptocurrencies daalden.

De hele activaklasse zag een verlies van ongeveer 200 miljard dollar, ofwel 20% van zijn marktwaarde.

De grote angst van beleggers is dat de implosie van FTX een cascade-effect zou kunnen veroorzaken vanwege de enorme reikwijdte van het eigendom van het bedrijf onder andere dochterondernemingen, wat onheil betekent voor gewone beleggers, instellingen en andere bedrijven die zich nu op de cryptomarkt begeven.

Er is één instelling die de huidige crisis van de cryptomarkt beschouwt als een zich ontwikkelende pijn die de activaklasse uiteindelijk zou kunnen helpen, ondanks de ernst van de situatie en de mogelijkheid dat het nog erger wordt.

Een nieuwe medestander verwoordt hun standpunt

JPMorgan Chase (JPM 1,65%) is een van ’s werelds topbanken, en ondanks een al lang bestaand conflict tussen crypto en traditionele financiële organisaties, creëert het agressief nieuwe tactieken om zijn activiteiten te vergemakkelijken met behulp van blockchains.

Een van de cryptodeskundigen van de bank gelooft dat uit de FTX-crash een nieuw, meer gecontroleerd en transparant ecosysteem zal ontstaan, waardoor cryptocurrencies kunnen stijgen.

Steven Alexopoulos, een crypto-analist bij JPMorgan, identificeert het ontbreken van regelgeving op dit gebied als een van de primaire uitdagingen die de expansie ervan afremt.

Het grootste deel van de geschiedenis van crypto werd gedomineerd door particuliere beleggers. In de afgelopen jaren hebben meer institutionele beleggers, waaronder als BlackRock en Tesla, zich bij de partij gevoegd, maar door een gebrek aan rechtszekerheid hebben instellingen de activaklasse meestal gemeden.

Alexopoulos gelooft dat het FTX-schandaal uiteindelijk “het tijdschema voor de invoering van crypto-gerelateerde regelgeving dramatisch zal verlengen.”

Ondanks het feit dat de FTX-situatie eerst als een stap terug kan worden gezien, gelooft Alexopoulos dat het het ideale kader kan bieden voor crypto om twee stappen vooruit te zetten.

Volgens hem beschouwt JPMorgan “de invoering van een regelgevend kader als de noodzakelijke trigger om het institutionele gebruik van cryptocurrency aanzienlijk te versnellen.”

Als dit gebeurt, zou het cryptocurrencies naar nieuwe hoogten kunnen stuwen, omdat institutionele spelers enorme hoeveelheden kapitaal controleren.

In zijn onderzoek merkte Alexopoulos nog een opmerkelijke tendens op die in 2022 de kop opsteekt. In 2022 is FTX niet de enige cryptocurrency die het slachtoffer wordt van een opeenvolging van calamiteiten.

Soortgelijke omstandigheden deden zich voor in mei, toen de stablecoin TerraUSD, nu omgedoopt tot Terra Classic (LUNC 1,30%), volledig crashte. Als gevolg daarvan begonnen crypto dominostenen te vallen.

Crypto-uitleenplatforms Voyager (VGX 4,49%) en Celsius (CEL 2,28%) vielen failliet. Vanwege zijn blootstelling aan Voyager en Celsius ging Three Arrows Capital, een crypto hedgefonds, uiteindelijk failliet als gevolg van hun faillissement.

Alexopoulos merkte op dat deze bedrijven in wezen gecentraliseerd zijn in tegenstelling tot de gedecentraliseerde blockchains die ze gebruikten. Een centraal punt van macht en controle kan zijn voordelen hebben, maar het presenteert ook een single point of failure waar schade of misstappen het hele systeem ten val kunnen brengen.

Hij merkte op dat “alle eerdere storingen in het crypto-ecosysteem werden veroorzaakt door gecentraliseerde actoren, niet door gedecentraliseerde protocollen.”

In plaats van cryptosceptici aan te wakkeren, zouden de gebeurtenissen van 2022 moeten bewijzen dat het niet de cryptocurrencies zijn die gebreken vertonen; het zijn de bedrijven en mensen die op ongepaste en riskante manieren met de activa experimenteren.

Gedurende het hele jaar zijn de blockchains en cryptocurrencies die echt gedecentraliseerd zijn, standvastig gebleven in hun dagelijkse operaties.

Prijsschommelingen komen voor, en cryptowinters lijken een natuurlijke cyclus; toch blijven deze blockchains werken zonder de noodzaak van tussenpersonen of tussenpersonen. Precies zoals ze bedoeld waren.

Zelfs als dit jaar onaangenaam is geweest voor beleggers, zou ik willen betogen dat het vertrouwen in cryptocurrencies op een historisch hoogtepunt zou moeten zijn. 

De angstaanjagende gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben alleen maar gediend om de duurzaamheid van goed beheerde cryptocurrency initiatieven aan te tonen.

De activaklasse is in transitie. Vergelijkbaar met de dot-com boom, zal het veld van cryptocurrencies waarschijnlijk worden teruggebracht tot die welke een legitiem doel dienen en nut hebben. Als Alexopoulos accuraat is, moeten de mooiste dagen van crypto waarschijnlijk nog komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *