juli 16, 2024
Ethereum (ETH) Nieuws

Zou Cardano Uiteindelijk Ethereum Kunnen Vervangen?

Er bestaat een mogelijkheid dat Cardano ’s werelds toonaangevende blockchain wordt.

Zelfs na een belangrijke technologische update vorige maand zijn weinig mensen optimistisch over de toekomstperspectieven van Cardano (ADA). Nadat de update live ging, was er een minimale tot geen prijsstijging, en Cardano blijft dalen. Cardano wordt momenteel verhandeld op $ 0,36, een daling van ruwweg 75% op jaarbasis, en sommige analisten vrezen dat de prijs nog verder kan dalen.

Ondanks al deze kommer en kwel blijft Cardano-oprichter Charles Hoskinson beweren dat hij “next-level” uitbreidingsambities heeft. Bovendien beweren prominente backers nu dat Cardano uiteindelijk Ethereum (ETH 1,01%) zal overtreffen als de leidende Layer-1 blockchain. Maar hoe aannemelijk of waarschijnlijk is dit?

De basis voor toekomstig succes

Het onverwacht verschijnen van aanwijzingen van leven op de Cardano blockchain is een geweldige ontwikkeling. Tot voor kort was dit de populairste kritiek op Cardano: het mag dan theoretisch en technologisch gezien een blockchain van wereldklasse zijn, maar niemand bouwde er bovenop.

Maar de technologische ontwikkelingen van vorig jaar en dit jaar hebben de mogelijkheden van de Cardano blockchain fundamenteel vergroot. Vóór september 2021 kon Cardano niet eens slimme contracten ondersteunen, maar nu wel.

Bijgevolg toont Cardano onverwachte kracht op gebieden waar het historisch gezien achterbleef, zoals niet-fungibele tokens (NFT’s) en gedecentraliseerde financiën (DeFi). In termen van verkoopvolume en transactievolume staat Cardano nu derde op de NFT-marktplaats, achter Ethereum en Solana.

Nieuwe DeFi activiteit op de Cardano blockchain verbetert al de prestaties van Cardano in termen van totale vergrendelde waarde (TVL), een prominente statistiek voor het meten van de hoeveelheid activiteit op een blockchain.

Cardano staat ook op de tweede plaats wat betreft de omvang van zijn actieve ontwikkelaarsgemeenschap, wat aangeeft dat ontwikkelaars het platform niet in de steek hebben gelaten, ondanks het feit dat investeerders dat wel hebben gedaan.

Plannen en schema’s

Cardano zal Ethereum niet van de ene op de andere dag overtreffen, ondanks deze nieuwe aanwijzingen van leven. Zelfs de meest optimistische Cardano-fans erkennen dat Cardano Ethereum pas over minstens zes tot tien jaar zal overschaduwen.

Momenteel heeft Cardano een marktwaarde van slechts 12 miljard dollar, terwijl de marktkapitalisatie van Ethereum ongeveer 160 miljard dollar bedraagt. Daarom zal Cardano zich aanzienlijk sneller moeten ontwikkelen dan Ethereum om dit aanzienlijke verschil te dichten.

Wil Cardano Ethereum overtreffen, dan moet Ethereum in hetzelfde tempo falen als Cardano slaagt. Maar dat is een mogelijkheid.

Zelfs Vitalik Buterin geeft toe dat The Merge nog niet voltooid is, en niemand weet echt hoe lang het duurt voordat Ethereum klaar is met de volledige upgrade naar Ethereum 2.0. Volgens sommige cryptospecialisten zal de volledige update pas over vijf tot tien jaar beschikbaar zijn, en bevindt de blockchain zich nog steeds in de beginfase van een meerfasenproces.

Als Ethereum daarom vastloopt door een opeenvolging van slordige upgrades en gemiste deadlines, zou Cardano wel eens terrein kunnen winnen.

Het fundamentele concept achter Cardano

Ondanks dit alles heeft Cardano een revolutionair concept nodig om Ethereum af te troeven. Ontwikkelaars zullen Ethereum niet in de steek laten voor een paar kleine snelheidswinsten op een andere blockchain. Om ontwikkelaars te overtuigen over te stappen op Cardano is een katalytisch concept nodig.

En misschien heeft Hoskinson, uitvinder van Cardano, gelijk: Cardano zal “het financiële besturingssysteem van de wereld” worden. Het zal het toekomstige financiële systeem van de wereld voeden, en financiële kansen geven aan regio’s in de zich ontwikkelende wereld waar geen bank is.

Om dit doel te bereiken is Cardano zeer actief in Afrika, waar het de meeste mogelijkheden ziet voor een goedkope, bliksemsnelle blockchain.

Kan Cardano concurreren met Ethereum?

De theorie van “ontwrichtende innovatie” is een van de bekendste bedrijfsconcepten in Silicon Valley. Het werd aanvankelijk geïntroduceerd door Harvard Business School professor Clayton Christensen tijdens de eerste internethausse. Volgens dit begrip begint ontwrichtende innovatie – het soort dat markttitanen verdringt en uitdagers neerzet als de nieuwe marktleiders – altijd aan de onderkant van een markt.

Dit is het deel van de onderneming dat de huidige leiders over het hoofd zien omdat het voor hen niet winstgevend genoeg is.

Daarom is het idee van Cardano’s “wereldwijde financiële besturingssysteem” zo intrigerend. Dit lijkt een ontwrichtende innovatie-aanpak in wording.

Als Cardano zich concentreert op de onderkant van de markt (alle arme landen in de wereld) terwijl elke andere blockchain zich richt op de bovenkant van de markt (Wall Street, banken en grote institutionele beleggers), is het mogelijk dat de upstart Cardano de gevestigde marktleider Ethereum verdringt.

Uiteraard moet er veel goed gaan voor Cardano, en je moet behoorlijk wat geduld hebben voor dit scenario zich afspeelt. Ik heb Cardano echter niet opgegeven. Sterker nog, ik blijf optimistisch over de toekomstmogelijkheden van Cardano. Cardano’s huidige prijs van $0,36 is een zeldzame kans om de cryptocurrency te verwerven voordat de rest van de markt zich realiseert wat er gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *